Γνώμες

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναπόφευκτα επιταχύνει την πορεία μας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έχουμε λάβει σαφέστατα μηνύματα ως προς τούτο από την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας. Όσοι οργανισμοί είχαν έγκαιρα επενδύσει στην ψηφιοποίηση, πέτυχαν να ανταποκριθούν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, στις ιδιόμορφες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Η Δημόσια Υπηρεσία είναι αυτή που διαχρονικά καλείται κάτω από τις όποιες περιστάσεις, είτε πρόκειται για περιόδους ομαλότητας είναι για περιόδους κρίσης και έκτακτης ανάγκης, να συνεχίσει να προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες της


Στις 21 Ιανουαρίου 2022, δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τα ακόλουθα τρία νομοθετήματα - ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 (Ν.1(Ι)/2022), ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμος του 2022, (Ν. 2(Ι)/2022), και οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Αξιολόγηση Υπαλλήλων) Κανονισμοί του 2022 (Κ.Δ.Π. 28/2022). 


Μπορεί να υπάρξουν και καλές ειδήσεις στη ζοφερή εποχή που ζούμε; Ναι, μπορεί! 


Με την είσοδο της νέας χρονιάς βρισκόμαστε ξανά, ένα χρόνο σχεδόν μετά, σε μια κατάσταση όχι πλέον πρωτόγνωρη, ένα lockdown. 

 


Εργάζομαι στο Νοσοκομείο Αναφοράς και είμαι η Β. Διευθύντρια του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ). To τμήμα μου, ενεπλάκη από την αρχή της πανδημίας στην αντιμετώπισή της


Είμαι Γενικός Ιατρός και εργάζομαι στο Νοσοκομείο Αναφοράς, στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Κατά την 1η φάση της πανδημίας είχα αποσπαστεί στο θάλαμο νοσηλείας ασθενών με Covid-19.

 


Σήμερα περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο επηρεάζονται από ζητήματα προσβασιμότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είτε επειδή παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα οι ίδιοι είτε ένα μέλος του στενού οικογενειακού τους περιβάλλον.


Πρόσβαση για όλους: Η απλή γλώσσα είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών – αυτό είναι το θέμα της φετινής, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου


Πέρα από τη γνωστή ευθεία εμπλοκή της στην ελληνοτουρκική διαμάχη, η Γαλλία εμφανίζεται τώρα αποφασισμένη να κάνει ακόμη πιο έντονη την γενικότερη παρουσία της στα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής


Η εκτός ορίων συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά του νεοσουλτάνου της Άγκυρας – η οποία είναι άγνωστο πού μπορεί να οδηγήσει τελικά – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδράζεται στη νέα πραγματικότητα που έχει επικρατήσει στην περιοχή μας. 


Σε προηγούμενό μου άρθρο δημοσίευσα σύνοψη της απόφασης του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Στέλιου Ναθαναήλ. Πρόθεσή μου ήταν να ασχοληθώ με όλες τις αποφάσεις.

Στο σημερινό άρθρο δημοσιεύω μια πολύ περιεκτική σύνοψη της απόφασης του Δικαστή Λεωνίδα Παρπαρίνου. Είναι η ταπεινή μου γνώμη ότι είναι μια αξιόλογη απόφαση. Την διάβασα και την ξαναδιάβασα. Ομολογώ χωρίς υπερβολή ότι είναι τέλεια. Διακρίβωση ορθών σαφών γεγονότων και συμπερασμάτων. Αυτή είναι η βασική Αριστοτελική Αρχή. Προοδευτική ανάπτυξη όλων των πτυχών του θέματος, ολόκληρης της διάστασής του.


Ο Ιουστινιανός την έχτισε, ο Μεχμέτ ο Β΄ την κατέκτησε με πόλεμο, ο Ατατούρκ την μετέτρεψε σε μουσείο.


O Brian-Abel Smith (1926-1996), καθηγητής τη κοινωνικής διοίκησης στο London School of Economics, με εμβληματική συμβολή στη διαμόρφωση των συστημάτων υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών 


Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι αναμέναμε με αγωνία τις αποφάσεις της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις εφέσεις κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου σε αριθμό υποθέσεων, οι οποίες αφορούσαν τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τον τερματισμό προσαυξήσεων και τιμαριθμικού επιδόματος με σειρά νομοθεσιών, αρχικών και τροποποιήσεων.

Στις 10 Απριλίου 2020 δόθηκαν οι αποφάσεις. Αναμένετο ότι δεν θα ήταν ομόφωνες.


Προτού αναλάβω τα καθήκοντά μου, πριν από 100 ημέρες, με είχε εντυπωσιάσει η τόλμη που διακατέχει τη νέα γενιά της Ευρώπης – τόσο στο πνεύμα όσο και στη δράση.


Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε στις 10 Απριλίου, ότι η μείωση των μισθών και των συντάξεων των κρατικών και ημικρατικών υπαλλήλων δεν παραβιάζει το άρθρο 23 του Συντάγματος και επομένως είναι νόμιμη. Η απόφαση χαιρετίστηκε με απόδοση ευσήμων στους Δικαστές και με εγκωμιαστική αναφορά στις αρετές «της ανεξαρτησίας, της αξιοπιστίας και του ακεραίου» τους, όλα στοιχειώδη χαρακτηριστικά και εκ των ων ουκ άνευ για κάθε λειτουργό της Δικαιοσύνης. Πολλές ήταν και οι δηλώσεις πίστης στην αρχή του σεβασμού των αποφάσεων των Δικαστηρίων. 


Το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την εθνική μας ασφάλεια είναι ένα κεντρικό ζήτημα στις μέρες μας, καθώς αντιμετωπίζουμε τη δεινή κρίση με την Τουρκία.


O κεντρικός άξονας, στόχος μας για τα Ελληνοτουρκικά θα πρέπει να είναι αυτός του Ελευθερίου Βενιζέλου μετά το 1922: 


Οι σχέσεις και οι δεσμοί Ελλάδας – Γαλλίας έχουν σφυρηλατηθεί σε κρίσιμες και μεταβατικές για τη χώρα μας περιόδους.

 


Η διαφαινόμενη εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας αντιμετωπίζεται, δικαίως, ως μια θετική και ευοίωνη εξέλιξη.  


H διεθνής πολιτική ορίστηκε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια από τους λεγόμενους αναθεωρητές της Ιστορίας


Ένα νέο πιο ξεκάθαρο τοπίο διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά τη σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον


Μπορεί κανείς πλέον να εμπιστευθεί τις ΗΠΑ; Η απάντηση είναι πως αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο.


Γνωστό είναι εδώ και πολύ καιρό ότι οι σταθερές που καθόριζαν τα τεκταινόμενα στη διεθνή σκηνή έχουν ανατραπεί.


Υπό τις ευλογίες του προέδρου Τραμπ η Ρωσία δεν άργησε να καλύψει το κενό της αποχώρησης των Αμερικανών από τη Βόρεια Συρία, όπου παράλληλα, ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια απουσίας, επιστρέφει και το καθεστώς του Ασαντ, αποκαθιστώντας έτσι βαθμιαία τον έλεγχό του σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της χώρας.


Ένα επικίνδυνο σκηνικό αποσταθεροποίησης, με άγνωστο προς το παρόν το πού μπορεί να οδηγήσει τελικά, στήνεται την περίοδο αυτή στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.


Tην περασμένη Παρασκευή, γενικευμένες ήταν οι μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο για το κλίμα, για την αποτροπή της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής. 


Δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση το τελευταίο διάστημα, η Βρετανία με τη γνωστή απίστευτη περιπέτεια του Brexit και η Ιταλία με την πρόταση μομφής του ακροδεξιού εθνικιστή Ματέο Σαλβίνι


Πατήστε εδώ για τη γνωμάτευση του κ. Αλ. Μαρκίδη σε σχέση με την αντισυνταγματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν επί των Συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.


Η πρόσφατη διαφορά μεταξύ κυβερνητικών γιατρών και του ΟΚΥπΥ σχετικά με τη στελέχωση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων (ΤΑΕΠ) αντανακλά τα σοβαρά λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων σχετικά με τους όρους προσφοράς υπηρεσιών από τους προσωπικούς γιατρούς στα πλαίσια του ΓεΣΥ.

Το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΑΥ, στην προσπάθειά τους να αμβλύνουν την οργανωμένη άρνηση των παιδιάτρων να συμβληθούν με το ΓεΣΥ, αύξησαν τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών σε επίπεδα που δεν συνάδουν με τα Κυπριακά οικονομικά δεδομένα


Η ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικών και στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας ήρθε να ενισχύσει περαιτέρω το φαινόμενο της ανάδυσης στην εξουσία αμφιλεγόμενων φυσιογνωμιών, με λαϊκιστικά χαρακτηριστικά και αντισυστημικό, αντισυμβατικό προφίλ.


Οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά, το αποτέλεσμα υπήρξε πεντακάθαρο και η εναλλαγή στην εξουσία εξελίχθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό, θεσμικά, πολιτισμένα, χωρίς εντάσεις ή άλλες εξάρσεις, όπως ταιριάζει σε μια προηγμένη Δημοκρατία.


Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο του χώρου του βορείου τμήματος της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνέχεια με τις παραχωρήσεις που είχε κάνει η γειτονική μας χώρα στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων. 


Η πρώτη Ιουνίου σήμανε την καταξίωση όλων όσοι αντιστάθηκαν με συνέπεια στην προσπάθεια υπονόμευσης και ματαίωσης του εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας.


Η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει σημαντική κληρονομιά στην Ελλάδα. Απέδειξε ότι και αυτοί που βρίσκονταν έως προσφάτως εκτός της νομής της εξουσίας δεν ήταν καλύτεροι από τους προκατόχους τους


Τον Ιανουάριο του 2015 ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έμπλεος ενθουσιασμού και πίστης για την ορθότητα των αντιλήψεων και των επιλογών του.


Κάθε τόσο ακούμε για διάφορες σπατάλες του Δημοσίου σε μια εποχή, μάλιστα, που τα δημοσιονομικά πράγματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.


Με την ευκαιρία των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο κ. Ανδρέας  Κεττής, απαντά σε ερωτήσεις μας για τη σημασία των εκλογών ειδικότερα για την Κύπρο 


Όσα παράνομα και προκλητικά επιχειρεί τελευταία η Τουρκία, ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η περίοδος δεν είναι «στιγμιαία».


Ως γνωστό το Διοικητικό Δικαστήριο με πέντε ακυρωτικές αποφάσεις έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που αποτέλεσαν τη δικαιοδοτική βάση για τον περιορισμό της μισθοδοσίας και των συντάξεων, τη διαφοροποίηση του εφάπαξ, τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και τιμαριθμικού επιδόματος και την αποκοπή από τις μηνιαίες απολαβές ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό ίσο με 3% ως εισφορά στο Κυβερνητικό Σχέδιο Συντάξεων.


Εισήλθαμε πλέον σε καθαρά προεκλογική περίοδο και όλα κινούνται στο σύνηθες ανταγωνιστικό πλαίσιο των ύβρεων, της προπαγάνδας και της διαχείρισης των όποιων εικόνων.


Τα εσωτερικά ελληνικά πράγματα φαίνεται να παίρνουν πλέον μορφή συγκεκριμένη. Η ελληνική οικονομία δείχνει να ξεπερνά τις μείζονες απειλές.


Την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου την περασμένη Πέμπτη να ζητήσει παράταση των διαδικασιών εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ίσως ανακόψει την κούρσα της Βρετανίας προς την έξοδο (Brexit).


Κάτι που ξεκίνησε «κατά λάθος» ένα βράδυ σε ένα εστιατόριο στη Μόσχα έχει σήμερα εξελιχθεί σε μια στρατηγική σχέση. Ο λόγος, βέβαια, για τη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου. 


Γίνεται συχνά συζήτηση τελευταία για το πώς η Ευρώπη πρέπει, επιτέλους, να ξυπνήσει και να αποκτήσει τη δική της πραγματική ισχύ, αυτό που οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν hard power. 


Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται δραματικά. Υπολογίζεται ότι ποσοστό 54.5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στα αστικά κέντρα το 2016 και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 60% μέχρι το 2030, σύμφωνα με έρευνες των Ηνωμένων Εθνών. 


Επιστρέφει η Ευρώπη στην περίοδο των μεγάλων γεωγραφικών, πολιτικών, πολιτιστικών διαιρέσεων, ρηγμάτων και συγκρούσεων που επικράτησαν μετά τη Μεταρρύθμιση (Reformation), πριν από πεντακόσια χρόνια περίπου;


Γυρίζοντας στην Κύπρο το 1967, οι όχι ιδιαίτερα καλές εμπειρίες από το βρετανικό σύστημα υγείας με οδήγησαν να ζητήσω από τους αρμοδίους Λειτουργούς Προγραμματισμού να ψάξουν να βρουν το καλύτερο σύστημα στην Ευρώπη, για να αντικαταστήσουμε το ίδιο που είχαμε στην Κύπρο.


Για να έχουμε μια καλή ζωή υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθούμε. Τα βασικά βήματα για καλή ζωή είναι: Καλή διατροφή, καθημερινή άσκηση, σωστό βάρος, καλός ύπνος, θωράκιση του οργανισμού μας με διάφορα θρεπτικά συστατικά, ενυδάτωση, διακοπή καπνίσματος και μικρή έκθεση στον ήλιο. 


«Αυτή είναι η Ελλάδα». Η περίφημη αυτή φράση, πραγματικά, μου «τη δίνει». Ζητώ συγγνώμη που χρησιμοποιώ αυτήν την έκφραση αλλά δεν βρίσκω άλλη, δόκιμη. 


Έχει περάσει ήδη μια δεκαετία από τότε που ο τρόπος διαχείρισης και ελέγχου των χημικών προϊόντων άλλαξε ριζικά. Νέες προσεγγίσεις υιοθετήθηκαν και επαναπροσδιορίσθηκαν όλες οι καθ΄ ομολογία περίπλοκες Ευρωπαϊκές διαδικασίες που ίσχυαν για περισσότερα από 50 χρόνια. 


Ο κ. Αντρέας Παπαχαραλάμπους, με άρθρο του στον “Πολίτη’’, της 21ης Φεβρουαρίου, με τον τίτλο “Το ξύπνημα του μεταξοσκώληκα’’ απάντησε στα σχόλιά μου σχετικά με προηγούμενο άρθρο του “για τα κακώς κείμενα στη δημόσια υπηρεσία’’.


Εβδομήντα χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ενώ αυτοί που την ίδρυσαν βρίσκονται σε μια πρωτοφανή διαμάχη μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να έχει διαρραγεί επικίνδυνα η ενότητα του δυτικού κόσμου, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μιας ενδεχόμενης επιστροφής στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.


Η ​​αναθεώρηση του Συντάγματος, κορυφαία πράξη της Δημοκρατίας, θα μπορούσε να δείξει εάν οι Έλληνες έμαθαν κάτι από τα χρόνια της κρίσης, εάν αποδεχθήκαμε ότι το παλιό σύστημα διακυβέρνησης χρεοκόπησε, ότι χρειάζονται γενναίες και καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του καιρού.


Όπως άλλωστε αναμενόταν, χωρίς θεαματικές αποφάσεις έληξε η πολυσυζητημένη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και το μόνο βέβαιο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ να χαραχθεί επιτέλους μια συγκροτημένη και σοβαρή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία


Η δερματοστιξία (τατουάζ), είναι μια πολύ δημοφιλής πρακτική στις μέρες μας που δημιουργείται μέσω της έγχυσης έγχρωμου μελανιού κάτω από το δέρμα ώστε να αποτυπωθεί ένα μόνιμο σχέδιο. 


Ο δικηγόρος, κ. Αντρέας Παπαχαραλάμπους, με άρθρο του στο "Φιλελεύθερο", την Κυριακή, 27.1.2019, σε ρόλο τιμητή των δημοσίων υπαλλήλων και με αλαζονεία και ύφος που συνήθως διακρίνει άτομα που νομίζουν ότι είναι παντογνώστες και κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας, εξαπέλυσε μύδρους κατά του Γενικού Γραμματέα και των μελών της ΠΑΣΥΔΥ, με αφορμή το θέμα της εισφοράς των κρατικών υπαλλήλων (δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και στρατιωτικών) στο ΓεΣΥ. 


Δεν αποφασίζουν οι αγορές για τον χρόνο των εκλογών. Όμως ο χρόνος των εκλογών ενίοτε διαμορφώνει το κλίμα στις αγορές. Διεθνείς αναλυτές δεν περιορίζονται πλέον σε απλές αναφορές ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.


Αφορμή για αυτή την παρέμβαση μου είναι το άρθρο του κ. Πανίκου Χαραλάμπους (www.philenews.com, 23.1.2019) με τον τίτλο “Το κακομαθημένο παιδί του κράτους’’, χαρακτηρισμό που αποδίδει στην ΠΑΣΥΔΥ, ως τη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Χαραλάμπους από όσα άκουσε, κατάλαβε ότι η Κυβέρνηση “…αποφάσισε να εξαιρέσει του υπαλλήλους του δημόσιου τομέα από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς…’’ των 1,7% στο ΓεΣΥ. 


Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση δοκιμάστηκε από τις Πρέσπες. Ήρθε ευθέως σε σύγκρουση με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, προκάλεσε, κατά τρόπο ευθύ, τα αισθήματα των πολιτών, ιδιαιτέρως εκείνων της Μακεδονίας, και μαζί έφθασε να αμφισβητήσει παγιωμένες αντιλήψεις, ακόμη και ταυτοτικές.


Η φροντίδα του Κράτους για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν απαραίτητη, γιατί η εισβολή ανέτρεψε τα ισοζύγια στη λειτουργία των οικογενειακών και κοινοτικών-κοινωνικών θεσμών. 


Είναι προφανές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ακατάλληλος για τη θέση στην οποία βρίσκεται. Είναι επίσης βέβαιο ότι το Brexit θα φέρει μόνο δυστυχία στον λαό της Βρετανίας.


Aπό τις δεύτερες εκλογές του 2015 είχε επισημανθεί ότι ο συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου είναι πολιτικά και ιδεολογικά ασταθής και από αισθητικής πλευράς αταίριαστος. Πολλοί μάλιστα είχαν από τότε σημειώσει ότι θα οξύνει τις πολιτικές συνθήκες και εν τέλει θα ζημιώσει τη χώρα.


Ο ΠΙΣ, παραμονές της έναρξης της λειτουργίας του ΓεΣΥ, εντείνει τη συγκρουσιακή τακτική που υιοθέτησε με στόχο τον τορπιλισμό της μεταρρύθμισης του τριτοκοσμικού μας συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, του στίγματος που μας διακρίνει ως μοναδικούς μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι ευμετάβλητος αλλά έχει ένα δόγμα. Όπως επιβεβαιώθηκε και πάλι από την ομιλία του τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τραμπ 


Τα διάφορα περιστατικά δυσπραγίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, που παρουσιάζονται, με οδήγησαν στο να κάμω μια διαχρονική αποτίμηση της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής. 


Αυτό που συμβαίνει την περίοδο αυτή στον Δυτικό Κόσμο δεν έχει ξανασυμβεί. Πέρα από τη γνωστή εδώ και καιρό υποχώρηση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων, εκδηλώνεται τώρα μια ταυτόχρονη κρίση ηγεσίας


Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται άμεσα από τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης. Χωρίς μια αναπτυσσόμενη Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα, με τα μεγάλα της προβλήματα άλυτα, θα είναι φύλλο στον άνεμο των μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων.


Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται εκτός ενεργειακού παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεδομένων όμως των κλονισμένων σχέσεων με τα περισσότερα κράτη της περιοχής, δυσκολεύεται να κινηθεί διπλωματικά και προκρίνει την επίδειξη ισχύος για να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι χωρίς συνεννόηση μαζί της η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής θα καταστεί σύνθετη εξίσωση. 


Μετά τις απρεπείς και προσβλητικές για τον γάλλο πρόεδρο και τη χώρα του δηλώσεις του «Twiter in Chief» αμερικανού προέδρου, που διεύρυναν ακόμη περισσότερο το γνωστό ρήγμα στις σχέσεις με την Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τους δικούς της «δαίμονες».


Το να τεθούν «αξιολογικά κριτήρια» στη θυσία των ιδεολόγων μαχητών που έδωσαν εθελουσίως τη ζωή τους υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας τους είναι άτοπο. Αυτό ισχύει και στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959


Κατά μία εκδοχή όλα εκκινούν από την Αμερική. Εκεί κυοφορούνται και δοκιμάζονται οι νέες ιδέες, εκεί βρίσκουν έδαφος ανάπτυξης πρωτοποριακά κινήματα, από εκεί ξεπηδούν νέες τεχνολογίες, από εκεί και η αναγέννηση της παραγωγής και του πλούτου.


Στη δίνη μιας χωρίς προηγούμενο αντιπαράθεσης βρίσκεται σήμερα το ΓεΣΥ, που ως συναινετική μεταρρυθμιστική πολιτική επιλογή, κινδυνεύει να θυσιαστεί στο βωμό της ιδιοτέλειας και των συμφερόντων διαφόρων ομάδων.


Ο David Reich –ένας από τους κορυφαίους γενετιστές παγκοσμίως– στο βιβλίο του Who we are and how we got here αναφέρει ότι «Ο ανθρωπολόγος Richard Klein υποστηρίζει την ιδέα ότι μια γενετική αλλαγή μπορεί να εξηγήσει πώς έχουμε γίνει συμπεριφορικά διακριτοί (behaviorally distinct) από τους προγόνους μας. 


Τα τελευταία είκοσι χρόνια μελετώ ως ανθρωπολόγος τις συνήθειες, τα πιστεύω και τη συμπεριφορά των διοικητών των κεντρικών τραπεζών σε όλον τον κόσμο.


Είναι προφανές ότι το προσεχές διάστημα θα αναπτυχθεί μια νέα κινητικότητα στο Κυπριακό, με στόχο την εξεύρεση λύσης. Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων ή μηνών προδιαγράφονται καθοριστικές, γιατί όπως όλα δείχνουν, θα δώσουμε ίσως την τελευταία μάχη για να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας.


Η ραγδαία πρόοδος, την τελευταία εικοσαετία ιδιαίτερα, στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας, η συνεχής εξέλιξη των πρωτοκόλλων δικτύωσης κινητής τηλεφωνίας 


Στη νέα ψηφιακή εποχή, το εργαλείο για την καταπολέμηση των ανισοτήτων μεταξύ των εχόντων (προσόντα ή πόρους) και των μη εχόντων είναι η εκπαίδευση.


Από ποιους παράγοντες εξαρτώνται το μέλλον της Ευρώπης και οι όροι ανάπτυξής της στην εποχή του λαϊκισμού και της διάδοσης του φόβου; Η Ευρώπη σε κρίση, η Ευρώπη διαλύεται, η Ευρώπη χάνεται και άλλα παρόμοια συνθήματα είναι πλέον καθημερινά κλισέ σε εφημερίδες 


Στην αυγή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, η Εννοιολογική Μεταφορά –ως ένα δυναμικό, διεπιστημονικό εργαλείο– μπορεί να προωθήσει το δημιουργικό συγκερασμό του ψηφιακού με το φυσικό και το βιολογικό κόσμο. 


Αποκαλυπτική των νέων κινδύνων που απειλούν τώρα την ανθρωπότητα, μετά την ανατροπή από την Ουάσιγκτον της διεθνούς τάξης πραγμάτων, υπήρξε η εφετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με κορυφαία τη μετωπική σύγκρουση Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν.


Σε οκτώ ημέρες από σήμερα θα είναι γνωστό αν η κυβέρνηση στα Σκόπια είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα μετά το δημοψήφισμα. Αν, δηλαδή, θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. 


Τρίτη, 10 Ιουλίου, αργά το απόγευμα. Το χέρι σου, φρεσκοχειρουργημένο, πονεί, τα πόδια δεν πατάνε. Δυο νοσηλευτές, μ' ένα μικρό ασθενοφόρο, σε μεταφέρουν στο αναρρωτήριο θεραπευτήριο της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ, στην Αγλαντζιά.


Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως γίνει η αφορμή για ακόμη περισσότερους, εάν η απομόνωση της Ουγγαρίας ενισχύσει (όπως είναι πολύ πιθανό) τις κραυγές «δικαίωσης» εθνικολαϊκιστών σε πολλές χώρες της Ένωσης. 


Θυμάμαι την ανακούφισή μου όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα πακέτο βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης νωρίς το πρωί στις 13 Ιουλίου του 2015. 


Πέρα από το ανιστόρητο σκηνικό που στήθηκε στην Ιθάκη και τις προβλέψιμες καταγγελίες της αντιπολίτευσης, η λήξη του τρίτου μνημονίου έγινε δεκτή από τους πολίτες με ένα αίσθημα ανήσυχης ανακούφισης, πράγμα που θα έπρεπε να είχε ήδη διαμορφώσει μια νέα ατζέντα πολιτικής για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να κατευνάσει την αβεβαιότητα.


Με την ευκαιρία της ίδρυσης του Συμβουλίου Οικονομίας/Ανταγωνιστικότητας, ήθελα να κάμω κάποιες παρατηρήσεις στη μέχρι τώρα πολιτική μας σε μερικά από τα θέματα που εμπίπτουν στους τομείς της ανάπτυξης. 


Παρακολουθώ, όπως σχεδόν όλος ο κυπριακός λαός, με αγωνία αυτά που συμβαίνουν στα εκπαιδευτικά πράγματα του τόπου μας τον τελευταίο καιρό και ομολογώ ότι νιώθω θλίψη, απογοήτευση, αλλά και σύγχυση. 


Η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η πόρτα της Ευρώπης έχει κλείσει για τα καλά γι’ αυτήν. Η πολιτική συγκυρία στην Ε.Ε. δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις και έχει επισπεύσει τη «στιγμή της αλήθειας», που πολλοί περίμεναν. 


Τα όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη διάσκεψη κορυφής (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστοποιούν τον πολιτικό κατακερματισμό της Ευρώπης – ΕΕ και το τέλος ίσως της Ευρωπαϊκής κανονικότητας. 


Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τέτοια κρίση αυτοπεποίθησης, που το μέλλον της αίφνης φαίνεται να εξαρτάται από τις εξελίξεις γύρω από ένα θέμα, το οποίο, ενώ δεν βρίσκεται σε έξαρση, αποτελεί νάρκη στα θεμέλιά της.


Ο Έντμουντ Φελπς (Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2006) στο βιβλίο του Πρόοδος για Όλους – Πώς η Καινοτομία Από τα Κάτω Δημιουργεί Θέσεις Εργασίας, Προκλήσεις και Αλλαγή αναφέρει ότι 


Το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της Ένωσης. Εάν τα κράτη-μέλη δεν βρουν μαζί τον τρόπο να περιορίσουν και να διαχειριστούν τις ροές των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, το ίδιο το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει να υποστεί θανατηφόρο πλήγμα.


Τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, όχι λόγω της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας, αλλά επειδή αυξάνονται καθημερινά οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο


Η αναστολή της συμφωνίας για την επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, ως «αντίποινα» για την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, είναι κορυφαία πράξη αλαζονείας από την Άγκυρα. 


Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε μια τεράστια, παγκόσμια παλινδρόμηση. Ενώ η ανθρωπότητα έχει δει τα καλά της συνεργασίας, έχοντας πετύχει θαυμαστή πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, με ολοένα και περισσότερους να ξεφεύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο, φαινόμαστε έτοιμοι να διαλύσουμε το διεθνές σύστημα συνεννόησης


Έχει ο καιρός γυρίσματα... Όλο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία της Τουρκίας λοιδορούσε με ιταμό τρόπο την Ελλάδα για την οικονομική κρίση της και εμμέσως προειδοποιούσε ότι, σε μια αντιπαράθεση, η δυνατή οικονομία της θα συμπλήρωνε την ισχύ των όπλων για να επιβάλει τα σχέδιά της.


Δεν είναι μόνο στα θέματα προγραμματισμού/συντονισμού του κυβερνητικού έργου, που εγκαταλείψαμε διευθετήσεις που απέδωσαν καρπούς στον τόπο, αλλά και στο εξίσου σοβαρό θέμα του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας (ΔΥ) συνεχίζουμε να πειραματιζόμαστε μέχρι σήμερα.


Ανατρέχοντας στην παγκόσμια ιστορία, διαπιστώνει κανείς ότι η παρούσα περίοδος μόνο με εκείνη του Μεσοπολέμου μπορεί να συγκριθεί. Και ιδιαιτέρως με τη μετά το αμερικανικό κραχ του 1929 εποχή, στη διάρκεια της οποίας αμφισβητήθηκαν σύνορα, συμμαχίες, κόμματα, ηγεσίες, ιδεολογίες, τα πάντα.


«Ό,τι δε λύεται, κόβεται»! Αυτήν την τακτική φαίνεται να ακολουθούμε και τώρα στην περίπτωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ). Το ίδιο κάναμε τότε και με τις άλλες τράπεζες, που παρουσίασαν παρόμοια προβλήματα. Με τη λύση που προωθείται απλώς θα προσθέσουμε ακόμη μια εμπορική τράπεζα. 


Τελευταία Νέα